Power BI Implementeren

Geef jouw mensen het inzicht dat ze nodig hebben

Je hebt gekozen voor Power BI. Nu is het zaak om de organisatie snel toegang te geven tot haar eigen data en waarde te leveren aan de business. Het begin van een data gedreven cultuur. 

Als Data club zijn wij gespecialiseerd in de Microsoft Stack. Dankzij onze ruime ervaring voor diverse scale-ups en multinationals weten wij precies wáár je moet beginnen bij een Power BI implementatie.

Wij verdiepen ons gronding in jouw business en wij ontwikkelen een pragmatische roadmap voor de implementatie van Power BI. Wij beginnen projecten altijd klein en wij werken Agile in korte iteraties naar het eindresultaat. Zo zorgen wij voor korte feedback loops, maximale kennisoverdracht en een eindresultaat die precies aansluit op de behoefte van jouw business.

Resultaten van een Power BI implementatie

Wanneer we Power BI implementeren, sturen we vanaf de start op resultaat. Daarbij nemen we jouw team mee, zodat zij leren hoe ze Power BI kunnen gebruiken, optimaliseren en aanpassen. Het doel? Na de Power BI implementatie kan jij zelf maximale businesswaarde uit jouw dashboards blijven genereren.

Zichtbaar resultaat binnen enkele weken

Jouw medewerkers kunnen de eigen Power BI omgeving beheren

Hoge adoptiegraad businessgebruikers doordat zij actief betrokken zijn bij de Power BI implementatie

De directie heeft een heldere visie op data voor de middellange termijn

Één bron van de waarheid voor de hele organisatie

Alle rapportages geautomatiseerd en dagelijks ververst

Goede datakwaliteit: teammeetings gaan voortaan over acties op basis van data, niet over de onjuistheid van cijfers

Een schaalbaar technisch fundament voor de toekomst

Voor klanten zoals

Voorbeelden van onze Power BI Dashboards

Ontwikkeld voor klanten. Geanonimiseerd en cijfers gefineerd.

Roadmap voor een succesvolle Power BI implementatie

Bij een Power BI implementatie doorlopen we vijf stappen. Deze aanpak is succesvol bij elke organisatie, ongeacht branche of omvang. De Power BI implementatie stappen zijn niet lineair, maar iteratief: jouw Power BI implementatie is een continu proces waarbij elke stap businesswaarde oplevert.

1. Sponsorship realiseren bij belangrijkste stakeholders

Hoe krijg je gebruikers en stakeholders mee? Bevestig dat jij de juiste BI keuze hebt gemaakt door meerwaarde te laten zien. Binnen twee à drie weken realiseren wij een eerste dashboard dat direct waarde oplevert. Zo creëren we enthousiasme, momentum en draagvlak voor de rest van de Power BI implementatie.

2. Bepalen van het technisch fundament

Wat zijn de ambities, het einddoel en de beschikbare middelen? Vooraf aan de Power BI implementatie kiezen wij de meest ideale technische route. Bijvoorbeeld wel of geen data warehouse. We realiseren een ontwerp en onderbouwen technische keuzes inclusief hun impact op budget, flexibiliteit, schaalbaarheid en performance. Dit vormt het fundament van de roadmap voor de Power BI implementatie. 

3. Implementatie van Power BI binnen de organisatie

Wij bouwen onze Power BI oplossingen iteratief volgens de agile scrum-aanpak. Wij starten met de hoogste prioriteit en ontwikkelen vanuit daar verder in driewekelijkse sprints.

Door iteratief te werken leveren wij dus elke 3 weken een deel op van de Power BI implementatie. Zo kunnen wij veel kennis overdragen, zorgen voor goede kwaliteit van data, snel bijsturen en de businessgebruikers betrekken voor een hoog adoptieratio. Zo gaat het data gedreven werken echt leven tijdens de Power BI implementatie.

4. Operations

Net zoals bij software heeft jouw Power BI implementatie onderhoudt nodig. Operations is de garage van je BI oplossing. Noodzakelijk en het zorgt voor een ‘voertuig’ dat altijd goed werkt: het monitoren van de performance, continue beschikbaarheid, issues in kaart brengen en het versnellen van processen.

5. Optimaliseren en uitbreiden

Hoe blijf je antwoord geven op de vragen van morgen? Want des te meer inzicht er ontstaat des te meer vragen er komen. Die vragen gaan al snel niet meer over het verleden maar juist over de toekomst. De vraag is dan ook niet óf je moet optimaliseren, maar hoe je mensen en techniek optimaal laat samenwerken.

Testimonials

Ewout Ruitenberg
Ewout Ruitenberg
CFO bij Hearthside Food Solution

Sinds onze samenwerking met All Your BI hebben wij een geweldige kickstart gemaakt met onze wens om echt data gedreven te gaan werken als organisatie.

Wij hadden veel data tot onze beschikking binnen SAP maar weinig informatie. Foto’s van de organisatie in plaats van een film. Trends in kaart te brengen was lastig en in hoge frequentie rapporteren ging simpelweg niet.

All Your BI heeft een pragmatische aanpak en er zat veel vaart in het project. In een wekelijks ritme bespraken wij de voortgang. Met korte lijntjes en snel antwoord op vragen. Dat is heel prettig samenwerken.

Naast SAP hebben wij nu snel en gemakkelijk inzicht in al onze data met Power BI. Het resultaat draagt bij om een cultuurverandering teweeg te brengen. We kijken elke week naar de cijfers en we vinden er wat van. Mensen worden meer bewust van de waarde die ze aan het creëren zijn in plaats van het aantal repen. Je merkt dat de kwaliteit van discussies in het team beter zijn geworden. We kunnen nu dus ook heel scherp onze capaciteit bijsturen op weekbasis.

Uiteindelijk hebben de dashboards ook wat los gemaakt bij ons hoofdkantoor in America. Toch knap wat ze in Leerdam voor elkaar hebben gekregen.

Abbas Bukhari
Abbas Bukhari
CFO - APM Terminals Maasvlakte II

“I worked with All Your BI since late 2018 until mid 2020. Michael van Dijk was leading Business Intelligence for APM Terminals Maasvlakte II, a state of the art automated terminal with a staff of 500+ and annual volume of more than 1 million containers.

All Your BI was truly an asset for APM terminals Maasvlakte almost since its inception about 5 years ago. Their knowledge within Business Intelligence is unique. Not only did he put the first Data warehouse solution in a large scale terminal operation, but continuously optimized it over the years which had a direct positive impact on terminal operations. In doing so, aside from demonstrating technical knowledge, they demonstrated excellent cross functional skills which are key to driving integration in any automated facility. Their ability to understand complex problems quickly, break it into small issues, develop a robust action plan and implement it distinguishes him from others in the Business Intelligence field. This combined with managerial ability and soft skills like collaboration, balancing speed and perfection as well as cross cultural skills gives them the edge that any company needs for smooth deployment of innovation.

In simple words, All Your BI is not only is good at innovation, but has the unique ability to connect strategy and technology, which is key for driving operational performance in heavy infrastructure industries. This ability, when combined with effective communication enables them to look at the big picture and act as a technological advisors to the C-level suite of various businesses.”

Thijs Mos
Thijs Mos
Co-owner bij IT Synergy

"Wij werken sinds begin 2020 samen met All Your BI en ik kan hen van harte aanbevelen.

Wij hadden een uitdaging met Power BI om al het nodige inzicht te verkrijgen. Het werk dat ze hebben verricht is uitmuntend.

Voor nu wil ik hen ontzettend bedanken en complimenteren voor de wijze waarop ze in de wedstrijd zitten. All Your BI heeft hetgeen het beste is voor de klant vooropgesteld. Ik heb dit geproefd en gevoeld en dit was een ontzettend prettige gedachte."

Christian De Jong
Christian De Jong
Manager Proposition / Formula Strategy & Insights @Bever

"Wij waren opzoek naar een Plug & Play oplossing voor één dag in de week: iemand die data, de techniek en ook onze business begrijpt. All Your BI heeft dat snel geleverd en ik kan van harte aanbevelen!

Eigenlijk waren er weinig introducties en woorden nodig om te kunnen beginnen. Ze hebben heel snel weten te schakelen, juist ook tijdens de opdrachten. Dat maakt het een fijne samenwerking waarbij je vaart kan maken en snel kan doorpakken. Hoewel wij goede ervaringen hebben met freelancers, merk je toch dat een bureau meer capaciteit kan leveren en verder met je kan meedenken. De ervaring die ze meenemen vanuit soortgelijke organisaties met soortgelijke uitdagingen maakt wel degelijk een groot verschil.

Over de opleveringen ben ik erg tevreden, er was volledig vertrouwen in de betrouwbaarheid van de data-analyses en het overtrof de initiële verwachtingen."

Erwin van Bokhorst
Erwin van Bokhorst
Finance & Control SPAWW

“Onze ambitie om de organisatie meer data gedreven te besturen zijn wij aan het realiseren samen met All Your BI.

Vanuit onze datastrategie werken wij naar een beter grip op onze eigen data. Hiermee leggen wij een fundament om stap voor stap voorspellend met onze data om te kunnen gaan. Sinds de start afgelopen oktober hebben wij met hoog tempo grote stappen gezet en ik kan All Your BI van harte aanbevelen.

Het is verfrissend dat ze een sterke focus leggen op de vraag wat we nu écht willen zien en waarom. Ze weten de businessvraag haarscherp boven water te krijgen en komen daarmee snel tot de kern van elk vraagstuk. Binnen twee maanden konden wij al met onze eerste dashboards aan de slag.

Het inzicht dat wij nu hebben is real-time, tot op het diepste detailniveau. We zien direct kansen om onze processen te verbeteren. Actiegericht inzicht zou ik het noemen. Gaandeweg ontdek je nieuwe mogelijkheden en we zijn inmiddels alweer aan het uitbouwen naar de volgende stap.

De samenwerking zou ik omschrijven als korte lijnen, hele snelle reactietijd, kort en krachtig met heldere afspraken. Dit was voor ons ook de reden dat wij voor All Your BI hebben gekozen. Ze kwamen met een hele pragmatisch oplossing om snel tot resultaat te komen. Dat is precies wat ze doen en het werkt."

Wilfred de Wit
Wilfred de Wit
CEO - iBuy Flowers

“Wij zijn erg tevreden met de samenwerking met All Your BI, vooral de snelheid van oplevering is top. Binnen enkele dagen hebben ze gezorgd voor de volledige overstap van Excel rapportages naar Power BI. Ik kan ze dan ook van harte aanbevelen.

En net zoals het gaat met thuis even een muurtje schilderen, ben je opeens de hele inboedel aan het vernieuwen. Zo zijn wij inmiddels ook een volledig data gedreven organisatie geworden.

En eerlijk, achteraf gezien zou ik het ook nooit meer anders doen. Nooit meer. Eerst hadden we gewoon geen inzicht. Dan kan je niet sturen en maak je soms verkeerde keuzes. Nu kan ik precies zien waarom sommige klanten churnen en daar actie op ondernemen. Anders ben je wel nieuwe klanten aan het werven maar dan hou je de achterdeur open. Of nog mooier ik kan hele specifieke searches uitvoeren op ons klantenbestand en zien wie onze ideale klanten zijn. Daar ga ik dan mijn tijd aan besteden. Het gaat erom dat je heel doelgericht de business kan aansturen.

We zijn ook veel concurrerender geworden. Ik weet bijvoorbeeld o.b.v. geografische data precies wat mijn positie is bij klanten ten opzichte van mijn concurrenten. Daar kan ik nu mijn propositie slim op aanpassen.

Het is ook niet alleen al dat inzicht dat waardevol is, maar ook de realisatie dat je een hele hoop data en inzichten mist. Daar ligt ook onze volgende stap. Data opschonen en aanvullen. Simpelweg omdat we weten dat we anders een hoop klanten mislopen.

Als jij iets groots en schaalbaars wil maken, dan moét je het op data gaan sturen. Dat kan gewoon niet anders.”

Power BI Implementatie Succesfactoren

Ritme in het MT

Een van de belangrijkste succesfactoren is het aanbrengen van een strak rapportage ritme in het MT. Door elke week de Power BI dashboards erbij te pakken en naar dezelfde cijfers in Power BI te kijken. Zo spot je trends, kom je tot nieuwe vragen en geef je het goede voorbeeld aan de organisatie.

Scrum methodiek

Door iteratief te werken volgens de scrum methodiek, ontwikkel je elke sprint waarde. De feedbackloops zijn kleiner, de gebruikers zijn betrokken en zo sluiten de Power BI dashboards beter aan op de vragen van business.

Betrek de belangrijkste stakeholders

Betrek direct vanaf de start van de Power BI implementatie de belangrijkste stakeholders. Dat zorgt voor minimale weerstand bij het inrichten van processen. En nog belangrijker, het zorgt voor betrokkenheid in het Power BI project en eigenaarschap van het eindresultaat.

Niet struikelen over de kwaliteit van data

De juiste volgorde is: éérst starten met de implementatie van Power BI en daarna de kwaliteit van data verbeteren. Dit is een ongoing verbeterproces. Onze ervaring leert dat de implementatie van Power BI dit proces juist versnelt. Andersom vormt het een blokker.

Goed documenteren!

Goede Power BI documentatie bespaart op termijn heel veel tijd en geld. Je voorkomt single-points-of-failure, blijft onafhankelijk van je BI-leveranciers en nieuwe mensen kunnen snel op projecten onboarden.

Developmemtteam is kritisch

Je wil nooit samenwerken met een developmentteam die zonder vragen te stellen aan de slag gaat met een Power BI implementatie. Kritische developers willen precies weten hoe de business werkt en waarom achter het Power BI project.

Inzicht leidt tot nieuwe vragen

Bijna altijd leiden de (nieuwe) Power BI dashboards tot nieuwe vragen. Blijf daarom goed in contact met de gebruikers tijdens en na de Power BI implemenatie voor belangrijke optimalisatie slagen van de Power BI dashboards.

Een Product Owner

Elke Power BI implementatie en Power BI project valt op staat bij een goede product owner. Iemand die zowel de business doorgrond als de techniek. Een goede product owner geeft leiding aan de Power BI implementatie en coördineert tussen de business en het developmentteam.

Plan een kick-off sessie met ons in

Of bel ons direct op 010 307 02 40

Ruben_Monster_Co-founder_AllYourBI

Ruben Monster
Co-founder & Senior BI Consultant

010 - 307 02 40

ruben@allyourbi.nl

Waar wil je het over hebben?

BI Maturity Assesment

Ruben_Monster_Co-founder_AllYourBI

Ruben Monster
Co-founder & Senior BI Consultant

010 - 307 02 40

ruben@allyourbi.nl