Ap de Meyer
BI Developer

De week van Ap

MicrosoftTeams-image-41-1024x768-1

Maandag

Ik werk 32 uur en ik ben deze maandag vrij!

Dus ga ik maar kitesurfen, want er staat een lekker windje! Werkze allemaal 🙂

(Redactioneel commentaar: Ap kan in het echt wel lachen.)

Dinsdag

Vandaag aan het “thuis “werken in Amsterdam.

Zoals gewoonlijk beginnen we om 8:45 met de Daily. Waarin iedereen even zegt wat ie gaat doen, wat het doel is van vandaag, en of eerdere doelen zijn gehaald. Dit gebeurt eigenlijk nooit zonder dat er gelachen wordt.

Voor een klant halen we betaalgegevens op uit Dynamics. Dynamics heeft verscheiden modules waarin “dezelfde” gegevens op verschillende manieren in een grote hoeveelheid tabellen wordt opgeslagen. We zijn in de veronderstelling dat het deel dat we nu gebruiken voor het vullen van het DWH niet compleet is en willen daarom deze gegevens controleren met de inhoud van de andere module.

Qua werk betekent dit dat eerst deze data ontsloten moet worden. Hiervoor worden de Dynamics tabellen naar een Azure Storage omgeving gepushed. Dit wordt door de klant zelf gedaan.

Met behulp van Azure Data Factory halen we deze gegevns op en zetten ze in de Staginglaag van ons DWH. En we hopen dat we genoeg tabellen hebben opgehaald om het vergelijk te kunnen maken.

Er is geen datamodel en Dynamics bevat honderden tabellen welke allemaal afzonderlijk geconfigureerd kunnen worden. Het is dus even zoeken en analyseren, nog een tabelletje erbij halen, en zoeken welke kolommen logischer wijs gekoppeld kunnen worden en af het resultaat dan enigszins overeenkomt met wat we verwachten en of dit te vergeljkbaar is met de gegevens die we al hebben. Soms ben je er in een uur uit soms wat langer.

Vandaag duurt t wat langer. Toch blij dat ik ooit Bedrijfseconomie heb gedaan. Dit is niet iets waar ik de hele dag mee bezig kan zijn, en gelukkig is er genoeg afwisseling om even wat anders te doen.

Er moet nog wat gebeuren aan onze OKR (Objectives and Key Results). OKR’s doen we met kleine teams. En OKR waar ik dit kwartaal mee aan het werk ben gaat over organisatie structuren.

We zijn een groeiend bedrijf, waar we allemaal zeer betrokken bij zijn, de zeer platte structuur helpt daar aan mee en ieder wil z’n steentje bijdragenen neemt z’n verantwoordelijkheid.

Daarom kijken we nu of een holacratische organisatie, of in ieder geval die richting op, ons kan helpen in groei, motivatie, werkvreugde, werkverdeling etc. Dat betekent dat ik me daarin moet inlezen, luisteren (podcast/youtube), en een presentatie hiervoor moet voorbereiden. Dit hoef ik niet alleen te doen, maar met behulp van iedereen in het OKR team.

Dan is de dinsdag wel gevuld!

Woensdag

Op kantoor Rotterdam, wel redelijk vroeg, half acht, in de trein. Gelukkig een snelle verbinding, Ik ben veertig minuten onderweg met de trein, m’n fietstijd, 10 min in Amsterdam en 10 minuten in Rotterdam, tel ik niet mee, dat doe ik voor m’n plezier.

En bij aankomst weer op de kade even genieten van het uitzicht. Daar wordt ik al blij van. De Euromast, De SS-Rotterdam, Kop van Zuid, alles in één view.

8:45 weer de daily, Voor mij vandaag de scheepvaart/containerbusiness, ik ben tenslotte in Rotterdam ;-).  Het is weer gezellig op kantoor. Tsja, als je de meeste tijd thuiswerkt wil je ook wel weer een beetje bijpraten met je collega’s.

Data leesbaar/interpreteerbaar maken. Voor deze klant zijn we een DataVault aan het ontwikkelen. Collega’s hebben een tool ontwikkeld waarmee het redelijk eenvoudig is om desbetreffende hub’s en sat’s te genereren (Datavault tabellen).

Maar voor mij de eerste keer dat ik hier gebruik van maak, dus moet even de boel verkennen. Gelukkig staat iedereen voor je klaar als je iets wil weten of ergens niet uit komt.

Ik moet nog even de lunch noemen:

Op kantoor Rotterdam hebben we altijd een lekkere, goed gevarieerde lunch, gedeeltlijk klaargemaakt door onze facilitymanager, en wat iemand toevallig meeneemt.

Gelukkig meer dan kaas en hagelsag. En het is weer één van die welkome ontspannings momentjes met je collega’s.

Maar ontspanning genoeg vandaag, vanavond de Pubquiz in ons “stam”café. Eerst even uit eten, en daarna aan serieus(…) Pubquizen. En we zijn goed 😉

We hebben deze avond trouwens wel gewonnen 🙂
Wandeling na de pubquiz, dichterlijke vrijheid

Donderdag

Die Pubquiz maakt t me moeilijk, maar ik moet vroeg op. Ik squash regelmatig en deze morgen heb ik een “wedstrijd” om 7:15. Dan ben ik op tijd op mijn werkplek van vandaag voor de daily. Mijn werkplek vandaag is het kantoor van vrienden, ook in Amsterdam.

Dan heb ik wat aanspraak en ook een gezamenlijke lunch (iets minder dan bij AYB)

Dashboarding vandaag. Voor een klant moeten PowerBI dashboards worden gemaakt en/of worden aangepast.

Dit is nog niet mijn sterkste punt, maar wel leuk om te doen. En daar krijg ik bij All Your BI de ruimte voor om mijn kennis en vaardigheden uit te breiden. Zowel in de diepte als in de breedte.

En tijd om nieuwe technieken en tools te leren. Maar ook ruimte om te experimenteren met nieuwe tools of technieken. Als bijvoorbeeld een tool, waar we tijd in hebben gestoken, voor ons niet blijkt te werken dan is het pech,

werkt het wel dan is het “Time well spend”. En hebben we er allemaal profijt van middels de wekelijkse Show&Tell op de donderdag middag, waar bij toerbeurt iedereen een presentatie geeft van wat hij of zij denkt wat interessant is voor het team.

Thuisgekomen struikel ik over een postpakket achter de voordeur. Het is weer een bier/borrelpakket gestuurd door AYB, voor tijdens de online game/borrelavond, of een late online meeting, of wat voor reden dan ook 😉

Vrijdag

Deze dag is de “vergaderdag”. In plaats van de Daily hebben we een ’s ochtends een “developer-weekly” halfuur, waarin wordt besproken waar we de afgelopen week tegenaan zijn gelopenof hebben ontdekt, good or bad.

En aansluitend de weekly, waar we altijd beginnen met ieders goede nieuws van de week. Mijn goede nieuws: Ik heb tickets voor Bruce Springsteen weten te bemachtigen!

Het hoeft zeker geen werkgerelateerd nieuws te zijn. Het is altijd leuk om behalve werk ook wat persoonlijker dingen te delen.

Deze week ook de sprintretro, hoe is het de afgelopen sprint (drie weken) gegaan, wat ging er goed en wat kan verbeterd worden.

Na het afronden van het werk van deze week, fiets ik naar huis en thuisgekomen open ik een heerlijk speciaalbiertje uit het gisteren aangekomen borrelpakket.

Mooie afsluiter van m’n werkweek!

Meer weten over dit project?

ayb4nov-513s
ayb4nov-513s

Ap de Meyer

BI Developer