Joeri Boodt
BI Consultant

De week van Joeri

DSCF3483

Maandag

Goedemorgen! Elke dag om 08:45 hebben wij een daily, daarin bespreken we het werk wat er voor vandaag op de planning staat. Als product owner gluur je dan mee om toch het gevoel te houden dat je in control ben en kijkt of er progressie is in de sprint natuurlijk!

Voor een grote klant zijn we een flinke BI-implementatie aan het doen, waarbij we er goed voor moeten zorgen dat het product op alle kleine “eilandjes” gelijk is en goed word geïmplementeerd. Aangezien ik nog relatief nieuw ben in deze industrie, heb ik zeker nog hulp nodig om het grotere plaatje te begrijpen. Hiervoor heb ik wekelijks momenten gepland met de Lead Dev op het project, Ronald. We duiken hier soms behoorlijk de details in, waardoor ik het process aan alle kanten steeds beter onder de knie krijg.

In de middag is het tijd om te werken aan de planning voor de volgende sprint. Dit betekent dat we moeten gaan kijken hoe we de features gaan verdelen over de sprints en deze gaan refinen, zodat ze klaar zijn voor development. Dit lijkt altijd vrij simpel op papier, maar zeker voor een nog lerende PO, kan het nog knap lastig zijn om te begrijpen wat er nou allemaal moet gebeuren om daadwerkelijk wat op te leveren. Niet teveel aan denken krijg ik wel eens terug.

Dinsdag

Dagje op kantoor! Gelukkig woon ik vlak bij het kantoor, dus hoef ik niet helemaal in het donker te vertrekken. Na de daily heb ik een koffie momentje staan, om zo andere collega’s wat beter te leren kennen. We werken allemaal remote, en dan heb je het toch minder over onderwerpen buiten werk. In de afgelopen jaren heb ik veel mensen leren kennen op de werkvloer, maar je merkt nog steeds dat de beste relaties zijn opgebouwd op de momenten dat je toch wat minder te doen hebt op kantoor tussen meetings in, de lunch, of gewoon aan het einde van de dag.

Daarna is het natuurlijk tijd om aan de slag te gaan, het is geen goed doel krijg je wel eens te horen. Ik heb mezelf wat dashboard werk gegeven, om de modellen die gemaakt zijn wat beter te begrijpen en te kijken of er wellicht meer uit de data te halen valt. Hier ben ik ook ooit de BI mee binnen gerold, en blijf het erg leuk vinden om te doen.

Op kantoor is er altijd een verzorgde lunch. Aanrader als je “toevallig” even langs wil komen. Ik zou zeggen, als je op kantoor wil langs komen, plan accordingly.

In de middag is het tijd voor wat meetings met de klant. Deze zullen vooral gaan over wat de status van het project is, om ze mee te nemen wat we hebben geïmplementeerd en samen te kijken wat er goed en helaas soms minder goed gaat. De feedback kan dan mooi worden meegenomen in zowel het product, als soms de werkwijze.

Voordat ik naar huis ga en de bios in duik, kijk ik nog even naar buiten. Is toch wel een mooie plek dit kantoor.

Woensdag

In de ochtend even de laatste voorbereidingen om bij een klant op bezoek te gaan. Ik ga samen met de Lead Dev van het project, Ap, kennis maken met de heren van Finance & Operations. We laten ze een demo zien van de reporting die we in de afgelopen weken ontwikkeld hebben, en horen ook graag hun perspectief over welke stappen zij willen maken op het gebied van data-driven werken.

Na een leuke meeting, brainstorm ik nog even na met Ap hoe we de ideeën kunnen verwerken. We bouwen diezelfde dag nog een Proof of Concept (POC) om het uit te proberen. Zo kunnen we snel terugkoppelen naar de klant of dit inderdaad haalbaar is. Als het nog vers in het geheugen zit en ze zijn enthousiast, dan is het altijd fijner samenwerken. Het finetunen komt de sprint erna wel (en ja, dat doen we, het blijft niet alleen bij een belofte ????)

In de avond ben ik nog niet van mijn collega’s af. Want we hebben namelijk elke maand een game-night. Dit keer is het Command & Conquer. Een oude editie blijkbaar, worden sommige mensen erg enthousiast van. Vooral leuk om te zien dat er verwacht wordt dat bepaalde mensen hier heel goed in zijn, en dan uiteindelijk de persoon waar je het het minst van verwacht ineens met een leger tanks iedereen helemaal plat maait. Zo maak je nog eens wat mee.

Donderdag

In de ochtend hebben de PO’s van All Your BI altijd een planningsmeeting. Hier kijken we vooruit om te kijken hoe we het klant werk gaan indelen. We werken in project teams, waar we regelmatig developers switchen, om het allemaal lekker interessant te houden, maar ook zeker omdat we in verschillende stadia van het project andere vaardigheden nodig hebben.

Na deze meeting is er vaak een beter beeld wat we daadwerkelijk aan capaciteit hebben voor de komende sprint. Dat betekend dat we nog eens goed moeten kijken of we de sprint wellicht wat moeten inkorten, of dat er wellicht beter gekeken moet worden naar de prioriteiten. Gelukkig ziet het er voor nu naar uit we voor de projecten waar ik PO van ben ook genoeg capaciteit beschikbaar hebben om te gaan leveren. Dan moet er natuurlijk nog wel even goed gekeken worden of we alles op de juiste plek hebben staan.

Op donderdag hebben we tijdens de Lunch altijd een Show & Tell. Hier heeft een collega 30 minuten de tijd om te laten zien waar hij/zij mee bezig is geweest in de afgelopen tijd. Ik ga al deze technische boys & girls laten zien hoe ik probeer het overzicht in devops te behouden. Dat gaan ze vast leuk vinden ???? Normaal zijn er onderwerpen over AI en over automatisering.

In de middag staan er weer updates op de agenda. Genoeg om de hele middag vol te praten, wat gelukkig ook wat momenten geeft om het werk van de sprint alvast te laten zien, en mogelijkheden te bespreken om de data beter te gebruiken. Ik vind het persoonlijk altijd erg leuk en motiverend om iemand zijn verwachtingen te overtreffen, dus het is altijd fijn als je iets kan laten zien waar de klant echt wat aan heeft en gelijk meer wil. Liever afremmen dan aansporen tot!

Vrijdag

In de ochtend gaan we met een select groepje langs bij Siemens, voor de Digital Experience Center tour. Hier leggen ze ons uit wat de mogelijkheden zijn voor Digital Twins en hoe ze dit toe passen voor hun klanten. Super interessant! Net als de doorzichtige TV die we daar mogen aanschouwen, daar gaat natuurlijk al onze aandacht naar toe.

We rijden met Michael mee terug naar kantoor, waar we eerst even gezellig gaan lunchen. Na de late lunch is het weer tijd om in de backlog te duiken en kijken hoe we de volgende sprint de meeste waarde kunnen leveren. Dit is nu vooral nog de puntjes op de i zetten, aangezien het meeste werk tussendoor de afgelopen week gedaan is. Maar ik vind het altijd fijn om hier even geconcentreerd door heen te lopen en dan een update te sturen naar de klant(en).

Nog even de mailbox nakijken of er dringende dingen zijn, en het is weer mooi geweest deze week. Met de collega’s op kantoor is het altijd gezellig om nog een beetje na te kletsen en te kijken of er van het weekend nog wat gebeurt. We kijken of er nog wat speciaal biertjes in de koelkast liggen en maken er een paar open. ????

Meer weten over dit project?

ayb4nov-513s
ayb4nov-513s

Joeri Boodt

BI Consultant