Jesse Honselaar
BI Consultant

Werken bij AYB: De week van Jesse

All_Your_BI_Weekly-1

Ik ben Jesse, aangenaam! Ik ben BI Consultant bij All Your BI. Samen met het team hou ik mij dagelijks bezig met het optimaliseren van bedrijfsdata en werkprocessen binnen ambitieus groeiende organisaties. Van zorgorganisaties tot aan innoverende retailers.

Mijn achtergrond ligt in Business IT en Management, daarom stort ik me nu op het verzamelen en analyseren van bedrijfsdata om bedrijven te helpen ontwikkelen. Met meer inzicht en efficiëntie is er voor bedrijven echt meer ruimte om betere beslissingen te maken op directieniveau. In dit blog neem ik je graag mee in mijn week bij AYB.

Maandag

Om 8 uur rijd ik het Lloydkwartier binnen. Wat zit ons clubhuis (ons zelfbenoemde hoofdkantoor) toch in een mooi stukje Rotterdam. Mooie binnenkomer; ik start vandaag gelijk aan een project voor een nieuwe klant.

De klant is een grote speler in het beroepsonderwijs en heeft een groot aanbod aan lesmateriaal. Ze hebben weinig inzicht in hun afname, wat voor belemmering zorgt in het efficiënt bijhouden van klantenrelaties en verkoopprocedures. Ik ga van start met het verbinden van Power BI met Salesforce en Multiverse, waarna ik de data analyseer die binnenkomt in Power BI. Beide systemen geven toegang tot de data, wat betekent dat er al snel meer dan 200 tabellen verschijnen. Uit deze tabellen filter ik welke tabellen we nodig hebben en welke niet. Vervolgens onderzoek ik op welke dimensies de systemen met elkaar te koppelen zijn om associaties te spotten.

Het is alweer 11:30 uur, tijd voor de MaMo (maandagmorgen meeting). Tijdens de MaMo lunchen we met het hele team en bespreken we elkaars werk zodat iedereen op de hoogte is van de lopende projecten. We kijken naar de resultaten van de afgelopen week en bespreken de focuspunten en doelstellingen voor de aankomende week. Natuurlijk blikken we ook terug op het afgelopen weekend. Dat varieert in de feestjes die Anne-Claire heeft bezocht, de klusprojecten van Ruben of de stoere verhalen van Michael die weer met zijn BMW het circuit op is geweest. Zelf heb ik een lekker rustig weekend achter de rug, dus na de MaMo ben ik klaar om te knallen.

Weekly met het hele team waar de sprint backlog wordt doorgenomen en wij kijken in hoeverre iedereen op koers ligt.

De rest van de middag ga ik verder met het nieuwe project. Zodra ik binnen de komende weken de Salesforce en de Multiverse data heb gekoppeld, kan ik verder met het bouwen van rapportages en dashboards in Power BI.

Met een deuntje van Dune op de achtergrond (wel op mijn koptelefoon, anders komen de rest van mijn collega’s niet aan werken toe ;-)) en een kop koffie op tafel vliegen de laatste uren voorbij. We call it a day!

Dinsdag

Vandaag reis ik naar een nieuwe klant om een Power BI Quick Scan uit te voeren. Het gaat om een totaalleverancier van professionele- en industriële wasmachines. Dat is weer eens wat anders dan het beroepsonderwijs. Deze organisatie wil meer automatisering en sneller inzicht creëren in de rapportages. Hun huidige rapportageproces bestaat uit exports maken van verschillende systemen naar Excel, en daar vervolgens handmatig rapporten van maken. Een proces dat overbodig veel werk en tijd kost. Tijdens de Quick Scan duik ik samen met de financials in de cijfers. Natuurlijk heb ik vooraf al wat onderzoek gedaan, maar tijdens de Quick Scan zelf kom je pas echt tot gave inzichten. Er zijn een aantal scenario’s mogelijk voor deze organisatie. De scenario’s ga ik zelfstandig uitschrijven en omzetten naar adviezen in een heldere presentatie. Het eerste scenario schrijf ik al uit op locatie.

Halverwege de middag reis ik weer terug naar kantoor. Het is de laatste dinsdag van de maand, dat betekent Pubquiz bij Verhip! Tussen de laatste mailtjes door bereiden we ons gezamenlijk voor op de eventuele vragen van vanavond (lees: iedereen grijpt zijn kans om de juiste antwoorden te Googlen). De Pubquiz begint om 21:00 uur, dus eerst lekker eten en een biertje drinken met de rest van het clubhuis. Wie weet brengen we vanavond eindelijk de beker mee naar huis.

Woensdag

de week van jesse power bi
Samen met het Marketing Team bespreken we mijn invulling bij het Power BI webinar: een dashboard bouwen in 10 minuten.

Helaas, niet gewonnen.. Met een grote kop koffie drinken we deze ochtend ons verlies weg. Tijd voor een meeting met het Marketing Team. Er komt binnenkort weer een Power BI webinar aan. Dit webinar geven we eens per kwartaal, en is gericht aan ondernemers en financials om Power BI (en de mogelijkheden ervan) op een heldere manier uit te leggen én te laten zien. Ik mag tijdens het webinar een live demonstratie geven: binnen 10 minuten een dashboard bouwen. Dat is nog eens een leuke uitdaging. We brainstormen verder over de invulling van dit webinar.

Op woensdag (precies op de helft van mijn week) check ik altijd mijn weekplanning. Doordat ik aan veel verschillende projecten werk komt het wel eens voor dat er afspraken verschuiven. Indien nodig pas ik mijn planning aan.

Na de lunch en een goede kop koffie bereid ik me voor op mijn grootste lopende project: een Power BI implementatie bij een grote zorginstelling. Voor dit project zit ik wekelijks op vrijdag bij de klant op locatie. Zo blijven de lijnen kort en kan ik snel grote stappen maken. Bij dit project is ook onze Senior BI Consultant aangehaakt. Hier heb ik een nauwe samenwerking mee.

In de namiddag neem ik de tijd om de data van de zorginstelling in de back-end te structureren. Samen met onze Senior BI Consultant nemen we de laatste vraagtekens door. Aan het einde van de dag ben ik helemaal voorbereid om vrijdag weer samen met hen aan de slag te gaan.

Donderdag

Terwijl de koffiebonen malen start ik mijn PC op. Deze ochtend verwacht ik een telefoontje van een voedselleverancier om hen te adviseren over hun Power BI project. In tegenstelling tot andere klanten, functioneer ik voor hen alleen als adviseur. Voor enkele uren in de maand ondersteun ik hen waar nodig. Eerder zorgde ik ervoor dat al hun gegevens geregistreerd worden in het ERP systeem. Hiervoor heb ik een Microsoft On-premises data gateway geïnstalleerd en geconfigureerd. Hierbij gebruikte ik Excel documenten als “Realtime” bron, gecombineerd met een koppeling met hun ERP systeem. De telefoon gaat. Het probleem zit hem in een berekening die niet het juiste resultaat geeft. Binnen een half uur heb ik de juiste formule gevonden en implementeer deze gelijk voor ze. Opgelost!

In de middag word ik opgebeld door de financieel manager van de zorginstelling waar ik morgen naar toe ga. Er gaat iets niet goed in het verversen van de dataset. Er verschijnen steeds foutmeldingen vanuit de server. Ondanks dat ik daar morgen op kantoor zit ga ik nu meteen aan de slag om dit probleem op te lossen. Dat scheelt namelijk weer kostbare tijd die ik morgen anders kwijt zou zijn. De rest van de middag ben ik bezig om hun inrichting weer in goede banen te leiden.

Het is alweer 18:00 uur geweest. Omdat ik op vrijdag niet op het clubhuis ben hebben mijn collega’s besloten om de borrel te verplaatsen naar vanavond. We sluiten de dag daarom gezamenlijk af op het terras.

Geen top 3 tijdens de Pubquiz van afgelopen dinsdag, maar dit zijn we vanavond intussen vergeten 😉 Met een lekker etentje in De Gele Kanarie is niets verloren!

Vrijdag

Vandaag werk ik op locatie bij de zorgorganisatie. De oorsprong van het project komt uit het feit dat zij SAP Business Objects gebruiken als rapportage platform. Dat systeem is echter al heel oud en bijna end-of-life. Daarom stappen we nu over naar Power BI. Hun huidige systemen bestaan uit heel veel data: in de zorg worden uren tot de minuut genoteerd, dus dat komt al snel neer op miljoenen regels die opgeslagen worden in de systemen. Deze data hebben we vanuit ONS, Aternes, DBS en Exact Globe gekoppeld met het datawarehouse. In de tweede fase van het project hebben we de data uit SAP Business Objects gelijk getrokken, waarin we ook de bedrijfslogica hebben doorgevoerd. Dit betekent niet simpelweg alle uren optellen, want er zijn altijd uitzonderingen. Sommige uren tellen maar voor 20%, of helemaal niet. Dat maakt dit project ook een uitdaging!

We zitten nu in fase 3. Dat betekent het bouwen van de rapporten en dashboards. Dit doe ik nu op locatie in samenwerking met hun financials en P&O’ers. Uiteindelijk moeten zij zelf de rapportages gaan uitbreiden. In de allerlaatste fase zal ik alleen ingeschakeld worden voor technische problemen.

Rond 16:00 uur geef ik een laatste blik op mijn weekplanning en kijk met een voldaan gevoel terug. Ook deze week bewijst maar weer dat niet alles even soepel verloopt. Maar de issues die zich voordeden zijn opgelost en mijn klanten zijn weer vooruit geholpen. Zo’n week geeft ook altijd weer nieuwe uitdagingen. Dat vind ik het leukste aan mijn werk: niet alleen in de data duiken, maar ook samen met de klant gericht de problemen oplossen. Juist die variatie bij AYB werkt voor mij als een schot in de roos!

Meer weten over dit project?

ayb4nov-513s
ayb4nov-513s

Jesse Honselaar

BI Consultant