Zelfstandige zorgteams van RST Zorgverleners sturen nu met Power BI
RST Zorgverleners
Systemen: Power BI - Afas - ONS
Over RST Zorgverleners
RST Zorgverleners is een landelijk werkende thuiszorgorganisatie met 1100 zorgverleners. Ze leveren kraamzorg, huishoudelijke hulp en verpleging & verzorging aan huis. Ondertussen neemt de druk op thuiszorgorganisaties toe in Nederland. RST wil voor die reden haar zorg zo efficient mogelijk leveren terwijl ze maximale zorgkwaliteit waarborgen.
Maar hoe stuurt een zelfstandig team van thuiszorgverleners zonder inzicht?
Overstappen van SAP Business Objects naar Power BI
RST maakte gebruik van SAP Business Objects (BO) voor hun rapportages. In SAP BO werden statische Excel rapportages gegenereerd vanuit meerdere databronnen. Rapportages maken kostte veel tijd waardoor het onmogelijk werd om voor zelfstandige teams rapportages aan te leveren.
Alle data is willekeurig of geanonimiseerd en heeft geen enkele relatie met de daadwerkelijke situatie bij RST Zorgverleners.
Uren analyse voor de financiële controllers
Het urenrapportage geeft het controllersteam zicht op het totaalaantal uren vanuit alle verschillende segmenten binnen de organisatie. Bij het maken van analyses in Power BI kan er gefilterd worden op jaar, maand, segment, regio, (type) teams, urengroep en activiteiten. Dit geeft het team de mogelijkheid om nauwkeurige schattingen te maken voor de nodige budgetten van het volgend jaar.
KPI-rapportage per segment
Met een totaal KPI-dashboard ziet de directie de prestaties over de hele organisatie voor: productiviteit, gemiddeld tarief, aantal cliënten, scholingskosten en inzicht in de overhead.
Alle lagen van de organisatie van teammanager tot directie sturen op dezelfde KPI’s en hebben toegang tot hun eigen KPI-rapportage. Dit creëert eenheid binnen de organisatie.
In tijden van Covid-19 geeft het dashboard direct zicht welke impact het maakt op de organisatie. Ziekteverzuim en zorguren kunnen dagelijks gemonitord worden. Het maakt de organisatie wendbaar.
Kraamzorgrapportage – kramen & aterme
Voor de kraamzorgteams is het inzicht in de nodige capaciteit het belangrijkste. Leidinggevende kunnen voor de korte termijn de nodige capaciteit beheren en zien tijdig hoe ze ervoor staan op de langere termijn (7-8 maanden). Ook ten opzichte van het jaar ervoor. Dit inzicht in combinatie met de kennis waar de cliënten vandaan komen, maak het mogelijk de nodige marketinginspanningen tijdig te starten en gericht in te zetten.
Doelmatigheid rapportage voor HH en VV
Het doelmatigheid rapportage geeft het management handvaten om de juiste balans te vinden tussen kwaliteit van de zorg tegen het beste tarief. Het geeft inzicht in het aantal besteedde uren per cliënt. Het rapportage is te segmenteren op verschillende kerngebieden, verzekeraars, teams en productcodes.
Het geeft de mogelijkheid om snel de uitschieters eruit te filteren en actie te ondernemen. Afspraken met verzekeraars kunnen goed worden gemonitord en indien de cijfers tegenvallen kan men achterhalen hoe dat komt.